Adak Akika Şükür Kurbanı

Adak Akika Şükür Kurbanı

Adak Akika Şükür Kurbanı

Afganistan, Suriye, Yemen, Afrika ve Yurtiçinde Adak, Akika ve Şükür kurbanlarınızı islami usullere göre kesiyor, ihtiyaç sahiplerine elden teslim ediyoruz.

Adak kurbanı nedir, ne zaman kesilmelidir, şartları nelerdir? 
-Arapça’da nezir (nezr) diye ifade edilen adak, fıkıh dilinde, “bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılması”nı ifade eder.
-Mutlak olan (bir şarta bağlı olmayan) adağı yerine getirmek vacibdir. Belli gününde yerine getirilmeyen bir adak, başka bir günde kaza edilir.  Olması istenilen bir şarta bağlı nezir, o şartın gerçekleşmesi halinde yerine getirilmesi vacib olur.  (Büyük İslam İlmihali-Ömer Nasuhi Bilmen)
-Hadislerde de Hz. Peygamber (s.a.v), Allah’a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş, Allah’a isyan veya mâsiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını, şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir (Buhârî, Eymân, 28, 31; Müslim, Nezir, 8; Ebû Dâvûd, Eymân, 22)
-Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adayan kişi, şart gerçekleşmesi halinde adağını ilk fırsatta yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise herhangi bir vakitte yerine getirilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 481). Ancak uygun olanı, ilk fırsatta yerine getirilmesidir. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 94).
-Kurbanlık hayvanda aranan nitelikler, adak kurbanında da aranır.
-Adak kurbanının etini nezreden kimse yiyemeyeceği gibi, zevcesi ile usul ve furuu (baba, babanın babası, evlad ve evladlarının çocukları) da yiyemezler. Bunu fakirlere sadaka olarak dağıtmak gerekir. (Büyük İslam İlmihali-Ömer Nasuhi Bilmen)

Akîka kurbanı nedir, ne zaman kesilmelidir, şartları nelerdir?
-Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akîka” adı verilir. Akîka kurbanı kesmek sünnettir.
-Selman bin Amir ed Dabbî (radiyallahu anh)’den rivayetle Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selem şöyle buyurmuştur: "(Doğan çocuk) ile akika vardır. Onun için kan akıtın ve ondan ezayı giderin" (Buhari)
-Bu kurban çocuğun doğduğu günden bâlîğ olacağı güne kadar kesilebilir ancak doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.
(Büyük İslam İlmihali-Ömer Nasuhi Bilmen-Diyanet İşleri Yüksek Kurulu)
-Kurbanlık hayvanda aranan nitelikler, akîka kurbanında da aranır.
-Erkek çocuk için bu kurban kesilebileceği gibi, kız çocuk için de kesilir. Bunlardan her biri için bir koyun kesilmesi yeterli olur. (Büyük İslam İlmihali-Ömer Nasuhi Bilmen)

Şükür kurbanı nedir, ne zaman kesilmelidir, şartları nelerdir?
-Herhangi bir vesileyle Allah’a şükretmek için kesilen kurbana şükür kurbanı denir. Bir kimse arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir.
-Ancak böyle bir nimeti elde eden kişinin, adakta bulunmadığı sürece, kurban kesmesi zorunlu değildir. (Diyanet İşleri Yüksek Kurulu)
-Bu kurbanların etinden sahipleri de yiyebilirler.

Haberi Paylaş